Lima Citytour
Door: Bianca
Blijf op de hoogte en volg bianca
03 Maart 2008 | Peru, Lima
Rond 9.15 uur stopt er een grote touringcar voor de poort... en dat is mijn rit voor vandaag. Hoop niet dat die helemaal vol wordt geladen :o)
We beginnen de tour bij Huacha Pucllana. De oudste Inca vesting in Lima. Heel Lima is over Inca ruines heengebouwd, maar dit is bewaard gebleven ... en staat inmiddels op de Unesco lijst. Gelukkig maar, want het zou zonde zijn als deze pyramides ook verdwijnen. Binnenin kun je ze ook vanuit een geweldig restaurant (heet ook Huacha Pucllana) bewonderen tijdens een overheerlijke maaltijd (volgens de Lonely Planet dan he... voor mij net iets te ver van het hotel vandaan!). Hier doen we tevens een stoelendans in de bus. Er is nl. nog een touringcar aangekomen en we moeten even wisselen... deze gaat nl. verder als spaanstalig.. en de andere in het engels.
Oke we kunnen nu echt beginnen. Het 1e gedeelte van de tour is sightseeing door Miraflors (wat "kijk bloemen" betekent) en de chique wijk San Isidro. De gebouwen hier doen Europees aan. Dit komt omdat er tijdens de 2e wereldoorlog veel Europese immigranten deze kant zijn opgevlucht en zich hier hebben gesetteld. De kleuren echter zijn typisch carribisch. Geel, rood, blauw, roze etc.
Dan op naar downtown, historisch Lima. Allereerst stoppen we bij Museo del Banco Central de Reserva. Een schitterend oud gebouw waar we Peru´s schatten kunnen bewonderen in de vorm van goud, keramiek en pre-colombiaanse stoffen. Ziet er allemaal nog erg mooi uit. Grappig is ook om een soort ketting te zien met knopen op verschillende hoogtes en in verschillende lengtes .... het Inca mobieltje.
Dan weer de bus in .... om er een klein stukje verder weer uitgezet te worden om te voet verder te gaan. We worden op Plaza San Martin gedropt en krijgen precies 12 minuten om de Catherdral te bekijken, Plaza San Martin en Mayor rond te lopen en weer te verzamelen bij Nancy. Zij heeft trouwens voor de gelegenheid een gele vlag in haar handen, zodat we haar niet kwijt kunnen raken. Oke jullie tijd gaat NU in!!
Pfff... wat een drukte en hitte hier zeg. De zon brandt als een gek en ik ben vergeten om water mee te nemen, dom dom. Maar we komen vast wel langs iets waar ik wat kan kopen. In de Cathedral is een dienst bezig... waar mijn haren van overeind gaan staan.. dus ik ben zo weer buiten :o)
Rond Plaza en dan weer richting Nancy. We steken het plein over en lopen richting het oudste cafe van Lima, Cafe Cordano waar we een glaasje zwart maissap gaan drinken (3 soles). Klinkt niet appetijtelijk maar het smaakt naar koude gluhwein en is dus errug lekker en ook heel goed tegen de dorst. We moeten alleen wel weer snel door, dus moet mijn glas achterover gooien. We steken door en komen bij het klooster San Fransisco. Hier mogen we geen foto´s maken omdat het nog in gebruik is door de monniken. Op het plein ervoor is een optocht voor de processie aan de gang. Allemaal verkleden Peruanen... groot en klein. Leuk om te zien. Maar waar we eigenlijk voor komen zijn de catacomben van het klooster.
Eerst een rondje om de binnentuin. Heerlijk rustig en je kunt genieten van de oude tegeltjes (uit 1620) uit Sevilla waar de muren mee zijn betegeld, de schilderijen erboven die nog wonderbaarlijk goed zijn bewaard gebleven en de plafonds bestaande uit kunstig houtsnijwerk.
Dan mogen we de hekken naar de kelders door. Degene die claustrofobie hebben mogen hier even wachten, de rest kan mee naar benenden. Wel oppassen dat je je hoofd niet stoot!
De muffe lucht komt je al tegemoet zodra je een voet binnenzet. Smalle gangetjes waar we over "graven" lopen (er liggen nog een heleboel skeletten onder ons ... nog zeker 3 lagen diep.. met ongeveer een stuk of 5.000 skeletten per laag ... brrrr... en aan de zijkanten zijn soort ingemetselde vitrines waarin netjes op maat en soort gesorteerd mensen botten liggen. Dijbeen bij dijbeen, schedel bij schedel. En aan het einde ... een soort verzamelbak waarvan ze niet meer weten wat wat is! De monniken graven beetje bij beetje de rest van de skeletten op ... en geven hen zo hun laatste rustplaat. Nou ja rustbak dan in dit geval :o)
Het schijnt dat ze hier begraven liggen, omdat ze dan dichter bij god zijn en dus beschermd. Lig je buiten het klooster was je dus arm en kon je je weg niet naar binnen kopen en ging je dus onbeschermd zeer waarschijnlijk naar de hel. Tja ach...
Is wel heel indrukwekkend om te zien, ongeacht welke gedachte er dan ook achter zit.
Gelukkig gaan we daarna weer naar buiten om een beetje frisse lucht te happen. De processie is inmiddels ook afgelopen en we kunnen dus zo de bus weer in.
Terug naar Miraflores waar we nog 2 stops te gaan hebben. De ene is het Liefdespark (Parque del Amor) wat eigenlijk een kleine ripoff van het Gaudi park in Barcelona moet voorstellen. Ook met mozaiek bankjes etc. Ze houden hier trouwens wel op Valentijnsdag zoenwedstrijden.... fuck dat had ik eerder moeten weten hahahaah. De ander stop is het gigantisch grote 4 verdieping tellende winkelcentrum "Larco Mar". Beide liggen langs de boulevard van de kust van Lima.
Degene die willen shoppen kunnen er hier uit, degene die mee willen lunchen kunnen blijven zitten en degene die terug willen naar hun hotel ook. Ik besluit terug te gaan, want het restaurant waar ze naar toe gaan is niet mijn ding en ligt ook te ver uit de route.
Ga cafe Haiti uitproberen op aanraden van Fadi (de machu picchu libanees). Ligt op de Av. Diagonal ... ergens. Maar zover kom ik niet, want ik strijk neer bij "cafe lashes". Een arabisch eettentje waar je niet voorbij kunt lopen zonder van de geur te gaan watertanden. Pik dan ook snel het laatste tafeltje in en bestel Shish Kebab. Echt superlekker (vooral de knoflooksaus ... word toch niet gezoend vanavond hahaha) redelijk veel en voor weinig, 12 soles. Nog een bakje stuiterkoffie erna en ik mijn buikje zit vol.
Nog even de laatse internet dingen checken, kijken of de vlucht naar Rio nog op tijd gaat, even skypen met Kaat.. helaas, Koosie? Die zitten in een kroeg in Praag de bierconsumptie te verhogen hahahaha... probeer het wel weer in Rio schatjes!
Tijd om weer terug te gaan naar het hotel en de taxi te bellen om me naar het vliegveld te brengen. Zo gezegd, zo gedaan en om 19.15 uur staat ie dan ook netjes op de stoep. Koffer weer achterin gehesen en GO.
Tijdens de rit, die ongeveer 40 minuten duurt, kijk ik mijn ogen uit. Houd mijn adem is als we plotseling een "enge" weg inslaan, haal opgelucht adem als dit een doorsteekweg blijkt te zijn en er meerder taxi´s met toeristen gebruik van maken en vooral het laatste stukje Av. Marina is een belevenis. Dit lijkt wel een klein Vegas. Overal schreeuwerige reclames, casino´s, gokpaleizen, restaurants, te foute neonverlichting om en rondom de "gebouwen", super grote parkeerterreinen, kitsch ingerichte amerikaanse winkels tussendoor en ze rijden er als gekken constant toeterend. Mijn chauffer droomt denk ik van een carriere als coureur, want hij doet vrolijk mee aan deze chaos op 4 wielen.
Door dat gecross zijn wel wel netjes op tijd op het vliegveld, dus die 30 soles heeft ie verdiend. Tis wel 3 x zo duur als op de heenreis, maar ach... ik heb Lima overleefd! Das ook wat waard jippie!!!
Laatste sigaretje, inchecken bij TAC (uh... waar zitten die?) en dan is het bijna dag Peru en over een paar uurtjes ... hallo Brazilie!
Tenminste als ik door dat vragenvuur van de incheckdame heen kom. Waar ga je naartoe? Waar is je immigratieformulier? Heb je een inenting gele koorts? Mag ik die even zien? Waar is je retourticket etc etc. Jeetje... wil je soms ook nog weten wat voor kleur ondergoed ik aan heb?
Na een half uur als een halve crimineel behandeld te zijn, mag ik dan eindelijk door. Ze kunnen mijn koffer niet doorlabelen dus ik moet in Sao Paulo nog een keertje inchecken. Maar daar schijn ik tijd genoeg voor te hebben ?!
Tuurlijk weer langs de taxkassa... deze keer maar liefst 90 soles en dan de douane. En kan ik eindelijk het vliegtuig in en om 21.50 uur de lucht in voor de 4,5 uur durende vlucht naar Sao Paulo... over stappen en dan nog een uurtje door naar Rio... de Janeiro, Rio!!!! Maar niet zonder laatste kadootje natuurlijk hahahaa. Nu ben ik meteen van die stomme soles af. Straks weer wennen aan de reais. Wat doen die eigenlijk momenteel?
Kijk ik straks wel... nu eerst even oogjes dicht.. en op naar het land van de caipirinha´s, capoeira, amazone, regenwoud, samba en nog veel meer :o)
03 Maart 2008 - 12:18
Hannie:
Oh,oh Brazilie. Hopelijk kun je ff op het strand.(Nieuwe bikini!!!! hi,hi)
En dan het amazone gebied. Ben heel erg benieuwd.
Liefs Hannie xx -
13 Maart 2008 - 14:33
Karin:
Ik ben zoooooooooo benieuwd naar Brazilie, kijke wel uit in Rio lieverd!
Veel zakkenrollers, maar hé in Amsterdam ook hahaha
Goeie reis!!!!!!!
Dikke zoen