Haaspaasland (Paaseiland/Isla de Pascua) Rapa Nui
Door: Bianca
Blijf op de hoogte en volg bianca
01 December 2007 | Chili, Santiago de Chile
Snel iets eten, kopje koffie of zo en dan die stomme koffer weer naar beneden sjouwen. Deze keer hadden we een "penthouse" kamer... oftewel het verdom hoekje helemaal bovenin... laatste kamer op de hoogte trap!
Om 7.00 uur naar het vliegveld en om 9.15 uur alweer boarden. Superdelux vliegtuig met allemaal een eigen schermpje en afstansbediening .. waar je een cursus spaans op kunt doen hahahah het moet niet gekker worden. Maar we weten nu ook waarom Alejandra zo vaak aan de lijn hangt met LAN Chili. Deze vliegen nl. maar 3 keer per week en zijn standaard met 30 man overboekt. T zal je dus maar gebeuren... En Tineke en nog een meneer hebben hetzelfde geprinte ticket. Alleen hij zit er al dus Tineke moet nog een stukje verder op een andere stoel waar eigenlijk ook al weer iemand zit en die moet dus ook weer naar een andere stoel. Maar goed we zitten allemaal en we kunnen dus de lucht in.
Krijg helemaal een warm gevoel van binnen. Ik ga naar Rapa Nui! Een kleine droom komt uit en stiekem pink ik even een traantje weg... kwam door de film die ik zat te kijken hoor ;0)
3.700 km verder, 4,5 uur later en 2 uur tijdsverschil (vroeger) staan we dan op de grond van het in 1722, door Jacob Roggeveen, op 2e paasdag ontdekte eiland waar hij alleen maar 15 rare grote beelden op een rij zag staan en verder nog geen boom of bloem of wat dan ook. En dacht ... waar ben ik nu weer beland! Nou dat dacht IK niet hoor. Ben heeeeeeeeeeeeeeeeel erg blij dat ik hier ben en me een geluksvogel mag noemen.
We worden opgewacht door Tarangue (de gids) en welkom geheten met een bloemenketting al la hawai. Kijk dat is nou nog eens leuk en t staat ook nog eens leuk hahahah. Weer t busje in en voor dat iedereen goed en wel zit zijn we al weer bij het hotel Hotu Matua (Liel deze METEEN vergeten) aangekomen. De 1e koning heette Hotu Matua! En ik dacht dat ze een schrijffout hadden gemaakt... hihi.. domme ik!
Sleutel van de kamers allemaal met een sleutelhanger in de vorm van .... een paasei natuurlijk . Errug schattig. Nou weer met die koffer naar de kamer maar deze keer blijven we 5 nachten! Dus kan alles uit de koffer gehaald worden en gewassen en kunnen we een keertje troep maken!
Als we willen kunnen we om 15.00 al onze eerste halve dagexcursie maken. Oke... we komen er zo aan. Even de warme kleren uitrekken en de "eiland" kleedjes tevoorschijn halen.
We gaan eerst naar de beelden vlakbij de begraafplaats. Alle namen zijn in Rapa Nui en dus niet te onthouden. Ook al krijgen we een kaart... kan het nog niet direct terugvinden dus excuses als ik niet alle namen meer weet! En dan is daar de eerste echte Moai (beeld)! Deze staat op een UHU (soort platform waar rituele verbrandingen op werden gedaan en waar de beelden op geplaatst werden en onder de stenen van het platform is het ouderwetse kerkhof. Na de komst van de missionaris mocht dit natuurlijk niet meer ivm het geloof en is er een nieuw kerkhof gekomen). Tarangue geeft ook uitleg over het bouwen van de huizen (in bootvorm / parabool) met maar 1 ingang, altijd zicht op zee, hoe ze daar woonden, leefden, de geschiedenis van de Moai's en dat het op het hele eiland 287 beelden zijn, maar er geen origineel STAAND beeld meer is. Degene die we staand zien zijn gerestaureerd door Amerikanen of Japanners. De archeloog Thor Heijerdahl heeft de eerste aanzet hier voor gegeven in 1995. In zijn team zat Malloy en die heeft zich ingezet om de "huizen" te restaureren ter illustratie voor iedreen.
Dan gaan we door naar de vulkaankrater aan het begin van het nationale park. Eerst allemaal een entreebewijs kopen en dan mogen we het park in en kunnen we de "huizen" zien en ook het "birdman" eiland.
Rond 18.00 uur zijn we weer terug in de stad (3 zijstraten en een hoofdstraat en een klein haventje.... ;0) maar wel gezellig en laten we ons afzetten bij het restaurant "Le Pecheur". Waarschijnlijk voor hem iets te vroeg want hij had niet heel veel zin en was een beetje chaggie. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ze hier siesta houden van 13.00 - 18.00 uur en wij daar om 18.05 uur zaten en rammelden van de honger hahaha.
Maar dat mag de pret niet drukken. We bestellen een overheerlijke rose "Chocalân" (Sjefke deze moet je echt een keer proberen!) en het beste van de kaart volgens de eigenaar, Pissi! Soort forel. Uh ik ga wel voor de Atun Roquefort. Hou niet zo van die koppen op mijn bordje... Dus krijg ik een homp tonijn van heb ik jouw daar.
En daar hebben we ons kleine vriendje weer (zwarte herderpup) hangt met zijn pootjes door het raam... te schooien. T mag niet maar t is zo'n lief ding.. zou m zo mee nemen in de koffer.... wel zonder die vlooien ;0)
Moe maar voldaan gaan we terug naar het hotel. Eerst nog wat boodschappen doen voor de excursie van morgen. Maar hoe komen we nu ook alweer bij het hotel? Tis donker, niemand weet waar we vandaan komen, de plattegrond klopt niet helemaal en ze zeiden dat we niet konden verdwalen.... nou echt wel dus. Oke we moeten naar de kerk, dan rechts en dan alsmaar rechtdoor en dan een keer links... hmmhmm tuurlijk. Uiteindelijk komen we er wel... maar toch. Minpuntje, ook omdat het dik 1 km lopen is van de stad naar het hotel en visa versa. En dan heb ik het niet eens over het heuveltje halverwege en de gaten in de weg precies op de plekken waar geen verlichting was! Oh oh klaag klaag klaag... kom we gaan poolen!
Kijk dat heeft het hotel dan weer wel! Nou Rein en Tineke gaan lekker slapen en Koos en ik hebben nog een potje te gaan. Duurt heel lang en we gaan gelijk op met de ballen..... dus het na 2 potjes is het 1-1. Mooi kunnen we eindelijk allebei rustig slapen
03 December 2007 - 00:33
Karin:
Hoi lief vriendinnetje,
Wat geweldig dat je eindelijk op de Paaseilanden bent. Ik heb ademloos je vele berichten gelezen en geniet met je mee!!!!! Geniet ervan en kom met mooie fotoos en nog mooiere herinneringen weer aan vaste wal!!!
Dikke zoen