Sightseeing Rio de Janeiro - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van bianca housselt - WaarBenJij.nu Sightseeing Rio de Janeiro - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van bianca housselt - WaarBenJij.nu

Sightseeing Rio de Janeiro

Door: Bianca

Blijf op de hoogte en volg bianca

16 Maart 2008 | Brazilië, Rio de Janeiro

He bah, om 07.00 uur gaat de wekker al weer. Vandaag staat een dagje Sightseeing Rio (of Riesjoh zoals ze hier zeggen) op de agenda (160 reais). Snel douchen dus en de spullen pakken. Mag echt nix van ietwat waarde meenemen hier, dus sorry Daan, de armband moet af. En sorry Koos, maar de vertaalcomputer moet ook onder in de koffer :0(

Snel even een ontbijtje wegwerken = een boterham smeren en in een servetje rollen voor onderweg!

Om half 9 staat de gids voor de deur en om het hoekje van het hotel .... de grote touringcar. Zo goed als gevuld met allemaal dagjestoeristen zoals ik! Pfffff....

Als we iedereen hebben opgehaald kunnen we op weg naar de eerste stop, nl. de Sugarloaf. Maar als we net goed en wel de weg opdraaien stoppen we alweer. We moeten uitstappen, want de bus is niet goed gevuld. Er zitten halve dag toeristen tussen en die moeten weer overstappen op een andere bus, die er nog aankomt. De dagjesmensen mogen trouwens ook uitstappen... waarom? Geen idee. Dan komt de andere bus, stapt een geschifte gids uit (geblondeerd haar, een staart en een fluitje) die meteen begint te schreeuwen en te vloeken als een idioot. Zijn bus zit vol, nee er kan niemand meer bij, moeten ze maar beter regelen etc etc. Na 5 minuten heen en weer gevloek toch maar wat mensen weer ingeladen. Andere weer in de "oude" bus ingestapt en ik mag bij godsgratie ook mee. Nou dat begint al goed.

Zijn engels is heel slecht te verstaan en als ik vraag wat ie zegt, herhaald ie t maar nu bijna schreeuwend. Alsof dat helpt... versta er nog steeds nix van, zijn spaans gelukkig wel een beetje!

Via de "consul" wijk, langs de Guanamara bay en via de wijk "Borafofo", het flamingopark rijden we naar het centrum naar de Cathedral. Dit is een modern gebouw in de vorm van een piramide en staat tegenover de Bank van Brazilie en de Bibliotheek. Dit wordt ook wel de Braziliaanse driehoek genoemd. Je brengt er je geld... en je weet niet waar het blijft!

Even snel naar binnen, wat foto´s schieten en dan horen we het fluitje alweer... verzamelen ajb en de bus in! We worden ook nog eens gefilmd de hele tijd, kun je aan het einde van de dag nl. leuk een dvd bestellen!

Nu op naar de Sugarloaf (Suikerbrood). Is zo genoemd omdat er op de berg rietsuiker werd verbouwd. Het weer is prachtig dus we kunnen mooie foto´s schieten als het goed is. We gaan met de kabelbaan naar boven, "fluitje" regelt de kaartjes (20 reais), en kunnen dan even uitkijken over de verschillende baaien van Rio op het 1e gedeelte voor we na 10 minuten weer verder naar boven gejaagd worden voor deel 2 van de kabelbaan. Hier kom je langs het eerste kabelgondeltje. Capaciteit voor 25 man. De nieuwe versie kan 65 man per keer vervoeren. En dat merk je .. want het motto geldt hier... er kan nog meer bij, dus doorduwen. Gelukkig kan ik vooraan staan en dus via het raam kijken en me goed vasthouden. Een duits meisje, Jennifer, gaat de hele rit naar boven met haar ogen gesloten .... ze heeft last van hoogtevrees. Doet me denken aan de CN tower in Toronto Kaatjeka... die glazen vloer na de lift hahaaha. Hoor je nog gillen!

Maar als we boven zijn hebben we dan ook een fantastisch uitzicht. De stranden Copacobana, Ipanema & Leblon, de Guanamara bay, de cathedral, het voetbalstadion Marancaña, het vliegveld, het christusbeeld, de oceaan, de sloppenwijken (Favelha´s genaamd etc. We hebben hier even de tijd om rond te kijken en wat te drinken. Niet eten, want we gaan om 12.00 uur lunchen!

Op de terugweg komt Jennifer bij mij staan, ze wordt lastig gevallen door een turk uit de groep. Geen probleem meis, we kletsen zo wat en zijn we alweer op niveau 1 aangekomen en hup weer verder naar beneden... fluitje volgen... en de bus in!

Terug naar het centrum, de halve dagjesmensen eruit, de dagjesmensen worden afgezet bij het restaurant "carretano churrascaria", ronald decarvalho 55 A/3. Een restaurant waar je ontzettend veel en lekker vlees kunt eten voor nog geen 20 euro pp. Maar wil je geen vlees (wat ontzettend jammer is, want het is ontzettend lekker en wordt aan grote spiezen aan tafel geserveerd) kun je je ook uitleven op het buffet. Salade, sushi, sashimi, oesters, garnalen, gevulde eieren, groeten, pasta, aardappelen op verschillende manieren klaargemaakt .... teveel om op te noemen. En als je nog een gaatje hebt overgelaten, komt er ook nog ijs en koffie achteraan. Pffff... plof bijna.

Leer vandaag ook dat je caipirinha op 3 verschillende manieren kunt klaarmaken. Met limoen, zoals wij hem kennen, maar het kan ook met aarbei of met passievrucht. Hmmm... die met aarbei is best lekker, maar mag er een beetje sprite bij... tis een beetje sterk!

Buikjes vol? Dan komt fluitje ons weer halen voor de middagronde. Gelukkig gaat hij niet meer mee, maar is Morella onze gids voor de middag! En zij spreekt prima engels.

We verlaten weer het centrum en komen langs het Gloria Hotel , het standbeeld van de 1e president van Brazilie - San Sebastian - de paardenrenbaan als we de ring oprijden zien we pas goed het verschil tussen arm en rijk. Aan de ene kant de vijfsterrenhotels en skyscrapers van Ipanema en Leblon, aan de andere kant de favelha´s (sloppenwijken). Mooie, grote, goed onderhouden gebouwen, verlichting en infrastructuur tegenover vervallen, triest uitziende op elkaar gestapelde blokken beton, zonder verlichting, sommige zelfs zonder ramen of daken. Kan me dan ook heel goed voorstellen dat je daar als toerist niet moet gaan rondsnuffelen. Ongeveer 10 minuten later stoppen we bij het voetbalstadion. Helaas kunnen we niet naar binnen, maar we kunnen toch wel snel even op de kiek met zijn allen. 2014 zijn zij aan de beurt voor het WK... ben benieuwd hoe dat gaat verlopen. Er kan nl. 140.000 man in dit stadion. Kijk dat zijn nog eens uitdagingen voor ons Fransje Bauer of Marcootje!

Hup weer het busje in en dan gaan we naar "Sambadrome". Oftewel de straat waar de Carnavalsoptocht van Rio gehouden wordt. Als je het op tv ziet is het heel indrukwekkend en groot, maar zonder al die mensen is het gewoon een brede straat met aan weerskanten oplopende tribunes. In het midden heb je natuurlijk de beste plaatsten en de prijs per plaats varieert dan ook tussen de 200 tot 6.000 reais voor de beste plaatsen. Het is dan wel geen Carnaval meer, maar als we met zijn allen achter elkaar aan gaan lopen Samba-en we ons door de straat heen. De schoonmakers en wegwerkers ons raar nakijkend.

Oke, volgende stop Corcovado Hill. Op naar het Christusbeeld, de Rentender zoals hij ook wel genoemd wordt. Is vorig jaar verkozen tot 1 van de 7 wereldwonderen (de nieuwe lijst dan). Corcovado betekent "bochel" ... maar waarom dat zo is... de berg ziet er nl niet echt zo uit, maar vooruit.

We rijden door de wijk Santa Teresa, de kunstenaarswijk en dat kun je goed zien. Ondanks dat dit een "sloppen"buurt is, ziet het er wel vrolijk uit met alle muurschilderingen. Sommige erg indrukwekkend zelfs. En natuurlijk mogen we hier niet de bus uit..... is te gevaarlijk voor ons. Maar we mogen wel foto´s maken door de ramen hahahahah. Voel me net een Japanner!

Onderaan de "hill" worden we overgeheveld in kleinere busjes die ons helemaal naar de ingang brengen. Daar kunnen we met de lift en vervolgens met de roltrappen, ja je leest het goed, met de roltrappen naar boven. En daar is ie dan .... de verlosser... Wat het Vrijheidsbeeld is voor New York, is het Christus-beeld voor Rio de Janeiro. "Jesus" staat op 700 meter hoogte en moet de universaliteit van de christelijke boodschap symboliseren, maar ook de warmhartigheid van de Braziliaanse bevolking. Het is ongeveer 38 meter hoog en heeft een armwijdte van ongeveer 7 meter. Maar als je ervoor staat is t helemaal niet zo groot als het klinkt.

Hoewel een foto maken nog een kunst op zich is. Als je nl de gespreide armen er op wilt hebben en het hele beeld, zonder andere mensen... moet je plat op je rug op de grond gaan liggen. Jennifer ligt er dan ook als eerste... voor mij ... en vervolgens... ikke. Maar gelukkig zijn we niet de enige idioten .. want zodra je opstaat is het nog vechten voor een vrij plekje op de grond hahahaha.

Oke het zit er weer op voor vandaag. Weer allemaal verzamelen, roltrappen naar beneden, lift in, kleine busjes verzamelen en terug naar de ingang naar de grote bus om weer richting het centrum te gaan.

Onderweg krijgt een van de Turken het is zijn bol om te gaan zingen. Een heel bekend nummer en hij vindt zelf dat ie ook goed kan zingen. Maar als hij begint "te jengelen" kunnen wij ons lachen niet inhouden. We moeten zelfs wegduiken achter de stoelen omdat het natuurlijk gefilmd wordt.. en dat kunnen we niet maken ... of toch wel?!!! Wel dus hahaahahhahaha

Als we bijna bij het hotel zijn en even moeten wachten voor het stoplicht, houdt de motor ermee op. Meteen wordt er al flink getoeterd en om ons heen gescheurd door de taxi´s want we houden de boel op. Helaas krijgt de chauffeur hem niet meer zo snel aan de praat... en staan we er vervolgens nog een dik kwartier de boel echt op te houden... en dan doet ie het ineens weer. Degene die net wilden gaan lopen, komen weer teruggerend, instappen en we kunnen weer verder.

Rond 19.00 uur ben ik dan ook eindelijk bij het hotel. Helaas moet Jennifer alweer door naar het vliegtuig straks, dus ga ik weer in mijn uppie verder.

Nog even een broodje halen bij Eclipse, internet checken (gelukkig antwoord gekregen) en dan geloof ik het wel weer voor vandaag. Was nl. een kort nachtje gisteren en eergisteren :o

• 16 Maart 2008 - 08:20

Liel:

Hoi Bianc

• 16 Maart 2008 - 08:29

Lilian:

Hoi Bianca
    Blijkbaar te snel ge-OK-t.. Snel even bijgelezen en me gerealiseerd dat - als het volgens plan gaat- jouw fantastische wereldreis er over een dag of 10 opzit??!! Klopt dat of brei je er nog wat aan? Teruglezend realiseerde ik me opnieuw hoe geweldig jouw reis was en is. En - even uitdelen- hoe veerkrachtig jij bent! En hoe moet dat nu straks in ons verwende Intratuin-Nederlandje??
    Hier bij ons, alles niet helemaal OK. Bert wel, studie gedaan, geslaagd, druk met allerlei Bertdingen. Fredje ook, gevochten, stoere hond geweest en licht beschadigd.. (allemaal alweer goed!). Zelf wat tegenslag, in december Reuma (RA) geconstateerd. Heel raar om na 47 jaar topgezondheid in 1 keer iets blijvends te hebben met allerlei medicijnen, gedoe en ongemakken. De medicijnen slaan gelukkig goed aan dus ik ben alweer wat uit m'n dip gekropen. Gewoon gewerkt dat wel, want voor mij blijft dat de houvast! Men zegt, 'plaats geven en accepteren'maar dat zijn van die zinnen zonder gebruiksaanwijzing. Gelukkig zijn we 'er vroeg bij' dus gaat mogelijk, hopelijk, zeker meevallen!. In het dagelijks gebruik merken anderen niet veel, behalve wellicht m'n sterk verminderde alcoholinname.. Onder het motto 'elk nadeel, heb z'n voordeel' .
    Was al ff aan het denken of ik dit op je site zou zetten, maar goed ook dit hoort erbij. Dus..

Tot mails, ziens, enz.

Hou je goed, geniet en dikke kus

gr
    Liel

• 16 Maart 2008 - 09:55

Tanja:

He Chica,

Geniet van je laatste weekje! Pff...wat is de tijd snel gegaan!

Have fun en spreek je snel!

Liefs,
    Tanja

• 18 Maart 2008 - 09:04

Kaatjeka:

Geweldig man...wat maak je toch allemaal mee he.
    Geniet van de laatste week meis....
    ET VOLLE TEUGEN

Liefs en dikke zoenen

• 18 Maart 2008 - 12:53

Tineke:

Slaap jij eigenlijk nog wel eens met zulke lange verslagen?ik vind ze geweldig hoor, maar zou zelf niet aan slapen toekomen, omdat ik maar met twee vingers tik natuurlijk!
    Hoop ook nog een sooit bij dat christusbeeld te staan, maar voorlopig nog even niet!
    Liefs!