Stads (inca)tour Cusco - Reisverslag uit Cusco, Peru van bianca housselt - WaarBenJij.nu Stads (inca)tour Cusco - Reisverslag uit Cusco, Peru van bianca housselt - WaarBenJij.nu

Stads (inca)tour Cusco

Door: Bianca

Blijf op de hoogte en volg bianca

12 Februari 2008 | Peru, Cusco

Om half 10 schiet ik wakker. En nee heb geen last van de mojito's..... begin geloof ik al een beetje resistent te worden hahahaha.

Duik snel onder de douche... het ontbijt is tot 10.00 uur, maar wil bij de Ierse Pub "Jack's" gaan ontbijten. Dat schijnt super te zijn en heb het al van meerdere reizigers doorgekregen. Op naar Jack's dus. Dit is gelukkig dichtbij, 1 straat paralel aan de hostal naar beneden richting de Plaza. Uhmmmm das tenminste als ie open is. Uitgerekend vandaag zijn ze begonnen met de verbouwing ervan. Boehoe! Vanaf 11 feb zijn ze weer open.... dus misschien met een beetje mazzel als ik weer terug kom na machu picchu dat ie open is! Duimen..... :0)

Dan even langs de bank, moet ook gebeuren, snel internet checken of calamiteiten en vriendjes ... oh en een broodje scoren... krijg nu nl. toch wel honger! Cafe Bodega.... prima avocado, tomaten, kaas broodje voor nog geen 7 soles! Zo ook weer gedaan!

Om 13.30 uur komt Laura me weer halen voor de citytour. Kost in totaal 140 soles. 70 voor een toegangskaart waarmee je 16 "bezienswaardigheden" kunt bekijken op 1 kaartje (heb deze sowieso nodig voor de geheime valei excursie overmorgen... ), 25 soles entree voor de Cathedral en 10 voor het klooster. En de gids rekent voor zichzelf ook nog eens 35 soles! We lopen naar de San Blas en worden daar in het busje geladen... nog een andere meneer oppikken en dan gaan we bij t klooster in een andere bus. De grote kan nl. niet door de te kleine straatjes ;0)

We beginnen met het klooster de Santo Domingo del Cusco "Qorikancha". Hier krijgen we een korte inleiding in de geschiedenis van de Inca wereld. Hoe is het eigenlijk begonnen, wie de eerste stichter was van het incarijk, in welk land ze nu eigenlijk als eerste zijn begonnen met bouwen, hoe ze dat gedaan hebben, wat de officiele taal is etc.

We mogen geen foto's maken van de schilderijen ... maar uiteraard wel van de "incamuur". Het klooster is door de Spanjaarden nl. op de fundamenten van incamuren gebouwd. Het is door de jaren heen 2 x ingestort.. dat wil zeggen... het gedeelte dat door de Spanjaarden "eraan en erop" is gebouwd. De incamuur zelf blijft steeds staan hahaha. Goede ingenieurs waren het!

Maar wat is er nou zo bijzonder aan? En waarom staat het na 700 jaar nog steeds overeind? Een paar "ontrafelde" geheimen van de Inca's:

* gebouwen hebben altijd 4 muren (noord, oost, zuid en west... en vormen dus uiteindelijk een soort kring.... is weer "Qoricancha"). Volgens Qoricancha moet alles in gelijke harmonie zijn (soort ying yang): Man & vrouw, dag & nacht, hemel & aarde, licht & donker etc.)
* de muren hellen altijd 11 tot 13 graden naar binnen om instorting, door bijvoorbeeld aardbevingen/verschuivingen, te voorkomen. De ramen worden ook op die manier gebouwd en zijn dus niet vierkant of langwerpig... maar hellen ook een beetje naar binnen en de bovenkant is dan ook smaller dan de onderkant.
* de (soms gigantisch grote )stenen worden met de hand uitgehakt en vervolgens met de hand ook helemaal glad geschuurd middels gebruik van bronzen "spatels zeg maar...", netzolang tot de stenen perfect op elkaar passen. Er komt geen cement, mortel of wat dan ook aan te pas... alleen schuren schuren en nog eens schuren
* in de hoekstenen worden soort inhammingen uitgehakt en in de andere "hoekstenen" een uitsparing (denk aan een deuvel verbinding) waardoor het ook nog eens stevig is.
* de geblindeerde ramen... zijn geen ramen, maar kleine nissen die dienen als altaar of om iets in te decoreren
* alles wat belangrijk is wordt in 3-en gebouwd. 3 ramen, 3 treden, 3 fonteins, 3 poorten etc. Alleen waarom het getal 3 en waar dat voor staat is nog niet duidelijk. Wel dat "vader hemel = 1", "moeder aarde = 2"... maar wat is dan nummer 3???
* belangrijke ingangen hebben altijd 2 deurposten. Waarom .... geen idee!
* als er een pad gemaakt moet worden dan houden ze te allen tijde rekening met pachamama. Betekent dit dat ze om een berg heen moeten ... dan doen ze dat. Ook al is het meer werk en duurt het langer!

Cusco heette vroeger dan ook Kusko en is DE Inca hoodstad. Volgens de Inca's ook wel de navel van de wereld genoemd. Grappig want dat claimen de Rapa Nui's van Paaseiland ook .... wie heeft er nu gelijk? Als je naar oude plattegronden van Cusco kijkt, zie je dat het centrum in de vorm van een Puma gebouwd is. Daarom heen, straten etc vormen het lichaam, poten en staart. De Puma is een heel belangrijk dier voor de Inca's... vanwege de kracht! Dieren en planten zijn sowieso belangrijk voor ze. Of eigenlijk alles wat pachamama (moeder natuur) voortbrengt.

Met deze info in ons achterhoofd gaan we op weg naar de volgende stop "Sagsaywaman" (uitspreken als sak-sei-wa-man .... of zoals ze ook wel zeggen... sexy woman!!!). Staat voornamelijk bekend als een incavesting met de grootste stenen/rotsblokken, sommige wegende tot een paar honderd ton. Het is een kleine 20 minuten rijden vanaf Cusco. Als we een beetje gaan klimmen hebben we dan ook een mooi overzicht over Cusco en probeert "Jose de gids" het hoofd van de Puma te laten zien.... gaat natuurlijk niet lukken aangezien Cusco nu 20 x zoveel inwoners heeft!

Aangekomen, kaartje knippen en dan worden we nog even gewezen op het soort steen van de incamuur. Roze graniet en lime-steen. Maar die steensoorten zijn niet van hier. Hoe komt het hier dan en waar komt het vandaan? Ik merk dat er nog veel openstaande vragen zijn over het Inca rijk. Misschien maar goed ook... anders zouden dit soort historische rijkdommen niets meer waard zijn en betekenen. Bovendien is het een goede leerschool voor architectuur en respectvol omgaan met de natuur.

We mogen nog even los rondlopen... en dan gaan we door naar de volgende stop "Tambomachay" (uitspreken als Tambo-mak-kei). Hier is nog een originele fontein te zien. Bestaande ... inderdaad uit 3 stroompjes. Maar het bijzondere ervan.... de hoeveelheid water en druk uit elk stroompje is precies gelijk en het stroomt 365 dagen per jaar. Hoe kan dit? Wederom ... wie het antwoord weet.... Tis wel weer even klimmen om dit te kunnen zien .... maar we redden het zonder probleem. Oke misschien een paar extra zuchtjes hahahaha :0)

Ook hier even 10 minuten rondkijken en weer terug naar de bus. We mogen zelfs niet onderweg "shoppen" bij de kraampjes.... nou ja.

Dan weer bus vol geladen (met een paar alaskanen of hoe noem je die? een ozzie en een paar amerikanen en 1 hollander natuurlijk hhahaa) en gaan we weer terug naar Cusco. Op naar de Cathedral!

Ook hier mogen we helaas geen foto's maken wat super jammer is, want ik heb nog nooit zo'n fantastische kitsch maar toch ook weer niet, bij elkaar geraapte bouwstijlen en schilderijen gezien.

Het heeft 94 jaar geduurd voor de cathedral af was en in totaal hebben er dan ook 9 architecten hun hart aan kunnen op halen. Natuurlijk steeds de tekeningen van hun voorgangers afgekraakt en overgedaan. Europees Barok & Renaissance door elkaar gebruikt en daardoor is er een nieuwe stijl ontstaan "Peruaans Barok". Lichtelijk afgekeken van de europeanen en vervolgens een eigen draai aangegeven. (In de kleine straatje van Cusco vind je dan ook genoeg "kunst-winkeltjes" waar ze dit in kleine vorm van verkopen. Grote of kleine lijsten ... maakt niet uit... allemaal (kitsch) peruaans barok!)

Want welke cathedral heeft er nu 9 verschillende altaren? Eentje volledig van goud, andere weer volledig van zilver, tuurlijk ook een combi van beide, andere weer vol met apostelen.... en ga zo maar door.

En waar ter wereld hebben ze een "zwart" jezus beeld? Gemaakt van alpaca leer een, zoals ze in heel midden en zuid amerika doen...., volledig aangekleed! Hij heeft een kleurtje omdat hij natuurlijk wel een beetje gelijk op moet gaan met de gekleurde mensen van Peru :0) Oh later hebben ze ontdekt dat het zwarte ook een beetje komt van de kaarsjes die aangestoken worden... nu staan er dus geen kaarsen meer maar gewoon flikkerende gloeilampjes hahahahaha

En er hangt ook een supergroot schilderij van het laatste avondmaal..... 3 x raden wat daar op het menu staat! Inderdaad.... Cuy (alias cavia)!!! Verder zijn er rondom de arcades wel hele mooie muurschilderingen gemaakt en in de plafonds zijn weer moorse tekeningen verwerkt. Grote gouden hekken sluiten bepaalde stukken af en in het midden achterin, tegenover het hoofdaltaar, is een grote ruimte voor het koor. 64 met de hand bewerkte houten stoelen, ook allemaal weer met een inca achtergrond. Errug indrukwekkend om te zien en ondanks dat het een groot kitsch gehalte heeft, is het ook weer rustgevend.

En dan is het einde tour. Ik moet zelf weer tegen al die steile straatjes omhoog, want de bus kan er niet doorheen en ze gaan hem niet omwisselen alleen voor mij :0(

Maar als je het een paar keer gedaan hebt, gaat het steeds beter, dus ben zo boven. Snel even naar het internetcafe om te kijken of ik al kan Skypen met koosie! En ja.... heb ketak deze keer. Effe lekker beppen en de laatste ontwikkelingen doornemen.

Dan begint mijn maag te knorren en is het weer tijd om een gezellig restaurant op te zoeken. Tika Bistro deze keer op de Tocuyeros 566, vlakbij de San Blas. Heerlijk Peruaanse Fusion keuken ... en bestel dan ook een overheerlijke garnalen salade. Goh das lang geleden... en wat lekker weer, glaasje "water" erbij hahahaha.

Terug naar de hostal, onderweg wat bedelaars en dames met lama's (kun je mee op de foto!!!) ontwijken, mijn was ophalen (8 soles) en dan lekker het bedje in. Nog even boekje lezen :0)

Hmmm tis wel een beetje koud hier ... kruip nog iets dieper onder de dekens .... maar het helpt niet echt. Brrrr... zo ontkom ik er niet aan om verkouden te worden natuurlijk. Nog maar een deken van het andere bed halen! Zo das beter ...

• 13 Februari 2008 - 01:58

Renaat:

Heel fascinerend en mysterieus die Inca's, waren hun tijd ver vooruit volgens mij. Heeft de gids toevallig nog verteld waarom de inca kalender maar tot 2012 gaat? Ben ik nl. wel benieuwd naar.
    Alleen die cavia's..... wat zielug...
    (Ben wel weer heel benieuwd naar wat foto'tjes)
    xRenaat

• 13 Februari 2008 - 12:46

Koos:

Ha die Bianc,
    Volgens mij moet jij jezelf wel heeeeeel erg "thuis" voelen in een gebouw waar alles een beetje scheef is. haha
    Ga zo door met je verhalen.
    Koos

• 15 Februari 2008 - 14:03

Dop:

He Bi, ik heb nu ook skype om te bellen (heeft E voor me geinstalleerd alleen weet nog niet precies hoe ik dat moet gebruiken, bloos, bloos) misschien ook een keertje bellen ergens? En wat is de waarde van die Soles eigenlijk?

Doeiii, Dop

• 13 Maart 2008 - 13:56

Karin:

Scheef...lijkt de Kinkerstraat wel.
    HEt klinkt allemaal geweldig en errug interessant die Inca verhalen. je leert wel een boel zo he

Dikke kus

Kaatjeka