Trekking Perito Moreno - Reisverslag uit El Calafate, Argentinië van bianca housselt - WaarBenJij.nu Trekking Perito Moreno - Reisverslag uit El Calafate, Argentinië van bianca housselt - WaarBenJij.nu

Trekking Perito Moreno

Door: Bianca

Blijf op de hoogte en volg bianca

20 Januari 2008 | Argentinië, El Calafate

Nou ja de morgen kwam snel.. we konden tenminste een beetje uitslapen tot 10.00 uur!

Weer het ritueel van ontbijt en lunchbox vouchers afhandelen en dan eindelijk dat kopje koffie!

Dop en Emiel weer gedag gezegd. Die gaan al naar Bariloche... dus voor mij eigenlijk .....tot straks weer :0)

Om 11.00 uur staat de bus weer voor de deur. Compleet met zonnebrand, water, handschoenen en een dikke jas zijn we er klaar voor. Kom maar op met dat ijs.... oh nee eerst weer even wat mensen ophalen!

Hmmm het weer ziet r vandaag niet echt super uit. Gisteren scheen de zon de hele tijd en was het zelfs heet af en toe... maar denk dat we nu regen krijgen onderweg... hmmm. Mijn regenjas zit nog in de koffer :0) Ja trap er dus weer voor een 2e keer in (lees Cotopaxi in Ecuador).

Weer bij de ingang van het Glaciares National Park entree betalen (40 pesos) want ze kennen hier geen meerdaagse tickets. Dan nog even rijden... t regent inmiddels.. komen we aan bij de "pasarelas". De 3 soort balkons/platforms die door paden en trappen met elkaar verbonden zijn en langs een deel van de Perito Moreno lopen. Deze is 5 kilometer lang en de pieken rijken tot 80 meter hoogte. Doordat hij in de zomer krimpt en in winter groeit blijft het eindpunt van de gletsjer praktisch stabiel. De andere worden allemaal kleiner :0(

Ik geniet weer als een klein kind van al dit moois. Krijg stiekem weer hier en daar een Antartica deja vu.. maar met plezier!

Bij deze gletsjer heb je dan ook de meeste kans op een rupture (een stuk ijs dat afbreekt en in het water valt.. soms voorafgaand met een "roar" geluid en daarna met veel kabaal te water valt. Je hebt je camera dan ook contstant in je handen en als je van het ene platform naar de andere loopt... inderdaad beetje rennen want anders mis je misschien net een rupture.... om een foto van te nemen.

Ikke dus 2 x omdat het af en toe nog regent en ik dus mijn camara weer had opgeborgen... :0(

Dan gaan we weer met de bus naar de de aanlegplaats van de boot. Het regent inmiddels goed hard. Nou lekker dan... we moeten straks die gletsjer nog op... als het maar doorgaat. Letty knijpt m omdat ze bang is dat de sneeuw te zacht wordt :0)

Bij de "haven" giet het nog en moeten we schuilen, maar als we eenmaal op de boot zitten is het droog. En als we aan de voet van de gletsjer zijn gekomen schijnt de zon zelfs weer. Mooi!!!!

Travel light is ook hier weer het motto. Dus overbodige dingen uit de tas, laatste plasje plegen en op naar de voet van de gletsjer waar we onze crampons onder de schoenen krijgen. Soort ijzeren nagels waarmee je je in het ijs vastgrijpt met je schoen.

Dan de uitleg hoe je moet lopen: naar boven met je voeten iets naar buiten ... de pinguinwalk en naar beneden in de poephouding gaan hangen en je voeten recht vooruit voor je neerzetten. Voeten te allen tijde goed in het ijs plaatsen dan heb je de meeste grip Niet zoals met skien je voeten schuin neerzetten... dan zwik je je enkels!!!

Oh en tijdens het gewoon lopen je voeten ook iets uit elkaar houden en niet kruisen, want je blijft zo in je broek hangen met die nagels.. en we willen niet dat er iemand in een crevasse van 25 meter belandt!!

En ook belangrijk, altijd je handschoenen aanhouden.. het ijs kan scherp zijn!

Oke... tijd om te gaan klimmen. Eerste stapje is een beetje onwennig met die dingen onder je voeten, maar naar een paar stappen merk je het al niet meer. We liggen wel in een deuk om elkaar hoe we lopen, stijgen en dalen. Af en toe een foto maken natuurlijk ... (Tonnie wil graag bewijs zien van alles!)... wel eerst opletten of we niet te dicht bij de afgrond staan :0)

Dit is ook wel weer heel gaaf. Snap nu wel waarom mensen dit doen. Af en toe moet je over een crevasse (ijsspleet) heen springen of er vlak langs lopen... wetende dat het blauwe water meer dan 20 meter diep kan zijn... en je paadje maar misschien 15 cm breed is... goed opletten dus! Maar wel heel spannend. Helemaal als je af en toe even stilstaat en de omgeving in je opneemt. Zoveel ijspieken en mooie kleuren. Een genot voor het oog!

We hebben ook een paar russen in de groep... die doen natuurlijk weer gewoon hun eigen zin, maar onze gids Carlo heeft ze redelijk onder de duim. Debiel doen en erin vallen doe je maar in je eigen land :0)

Dan 1 heel mooi uitzichtspunt. Hier mogen we met max. 6 personen tegelijk en niet degene met hoogtenvrees! Letty blijft hier wel even op ons wachten hahahaha

Dan om de ijstop weer terug naar beneden en daar staat de andere gids Martin ons al met een barretje op te wachten. De glazen zijn al gevuld met de "eeuwenoude rocks" .... die ze 3 meter verder geschept hebben ... en de wisky wordt ingeschonken.... Alfajor koekje erbij en Proost! We hebben het gehaald... joehoe!

Wow dat gaat r wel ... normaal vind ik wisky vies, maar dit gaat wel... of komt t door de inspanning en moois dat ik het niet goed proef hahahahah

Dan weer terug naar beneden... crampons weer af, terug de boot in en met een half uurtje staan we weer aan de overkant. Moe maar voldaan.

Daar weer de bus in gestapt die ons terug brengt naar de hostal. We laten ons nog even in de stad afzetten voor de laatste aankopen en dan rond 21.00 uur nog even snel omkleden en douchen en op naar het restaurant.

Gelukkig we hebben de tafel nog. En Dop en Emiel hebben niets teveel gezegd over het vlees. Brian (alias ...Blondie :0) heeft een biefstuk met pepersaus... niet te versmaden. En groot ook! Ik ga voor een visje van de grill deze keer... word even gek van al dat vlees hier. Tis heerlijk maar zoooooooooo veel :0)

Deze keer een Santa Julia Malbec uit Mendoza Maipu.. en die is ook niet zo heel lekker. Hoewel met eten erbij gaat het al beter. Enfijn ... :0)

Ook hier gaan we als een van de laatste van tafel en drinken nog wat na aan de bar. Dan worden we geloof ik verzocht om weg te gaan... oke. Ander bar dan maar?

We komen bij een soort bibliotheek bar uit... met live muziek van een paar hippies die in de tijd zijn blijven steken... maar wel nummers van The Peppers zingen hahaha en ze hebben weer corona!

Nog even wat OH-en en dan is het plotseling 03.00 uur.... uh bedtijd. We moeten morgen weer uitchecken om 10.00 uur.. pffff....

Oh nee eerst nog even mijn vlucht checken... oh kan zelfs al web incheck doen. Nee maar t werkt. Heb ook nog een raamplaast. Mooi!

Letty is al meteen gaan slapen, Brian en ik kletsen nog even door over de gletsjer ... en Antartica. Heb geloof ik weer iemand bekeerd hahahaha.... Dan is het 04.00 uur en gaan we echt slapen!

• 20 Januari 2008 - 10:59

Karin:

Oh wauw wat klinkt dat prachtig zeg. Ik denk dat ik Letty gezelschap had gehouden met een whisky op een veilig stukje voor "Hoogtevrees mensen" hahaha.
    Geweldig lieverd geniet ervan (en ook van de alfajor koekjes hahaha)

Dikke zoen

• 20 Januari 2008 - 20:15

Emiel:

Zeg juffie ... alcoholisten?! Wie had al een halve fles op toen wij binnenkwamen :-)?!

Vandaag naar Iguazu watervallen geweest, Braziliaanse kant en wel met de HELI. Was een erg leuke ervaring. Zie ons berichie ...

Gisteren heerlijk getafeld met Freek, Simone, Ingeborg en Okke in Iguazu in een restaurant dat we aanbevolen hadden gekregen door onze wijngids ... er ontbrak alleen één iemand aan tafel om het clubje bouwsteenvriendjes compleet te krijgen !!!

Nog veel plezier in Salta !!!

D&E